Dünya dertlerinden, özellikle de nefs denen cellâdın gittikçe sıktığı boyunduruğundan nefes alamayacak hâle geldiğimde, soluğu kabristanlarda alırım. Dilimde, kısa süre önce üzerine hicaz makamında, naçizâne, bir beste de yaptığım, Yavuz Sultan Selim’in o muhteşem şiirinden sözlerle:
“Gamına gamlanma da olma mahzun,
Demine demlenme de olma mağrur,
Ne dem bâki, ne gam bâki,
Hepsi geçer ya Hû!”
İşte böyle bir İzmir/Karşıyaka akşamında, evimin çok yakınında bulunan Soğukkuyu Mezarlığı’nın koynuna bırakmıştım kendimi. Ne kadar süre dolaştım, ne kadar zaman geçirdim o eski kabristanda, o devâsa ağaçların altında, çok emin değilim. Ama ruhumun fırtınaları bir nebze olsun dinmişti. “Yolun sonu görünmüyor” diye feryat figan eden nefsim, dersini almış, yolun sonunu ezber etmişti âdeta bir kere daha.
Tam çıkmaya niyetlendim ve mezarlığın cümle kapısına doğru yöneldim ki bir mezar taşı önce gözlerime, sonra da yüreğime çarpıverdi. Yerimde mıhlandım kaldım. Büyük güftekâr ve bestekâr Yusuf Nalkesen üstadımızın kabri ile karşı karşıya kalmıştım. Ve çekip aldı beni o efsunkâr hikâyesinin içine üstadın makberi…
* * * * *
1923 yılının 25 Aralık günü, ecdat toprağı Üsküp’ün İştip kasabasında doğdu. Malûm, o dönemin menfî şartları içerisinde, Müslüman Türk cemaatinin üzerinde karşı konulmaz bir etnik baskı söz konusu idi. Ve aile, kendisi daha henüz kundakta iken, Türklerin son kurdukları yeni bağımsız devletleri olan Türkiye Cumhuriyeti’ne göç etme kararı aldı.
Üsküp’ten İzmir’e gelip, bugünkü Kadifekale’nin kent merkezine bakan eteklerinde bulunan Temaşalık denen semtte kiralanan ev, Nalkesenler’e kısa süreliğine ikametgâh olacaktı. Aile, birkaç kuşaktır Makedonya’da, sonradan soyadlarına da verecekleri gibi, nalbantlık yaparak geçimini sağlamaktaydı. Bu işi İzmir’dekine nispetle çok daha iyi şartlarda yapabileceklerine inandıkları için kısa süre sonra, o dönemdeki ismi Kasaba olan Turgutlu’ya taşındılar.
[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]