The Sun gazetesinde yer alan bir habere göre; 1999 yılında ölen Ricky McCormick isimli kişinin üzerinden çıkan şifreli yazı 17 yıldır çözülememiş. McCormick’in öldümünü izleyen yıllarda iki sayfa hâlindeki yazının şifresini çözmek için yetkililer günlerce çalışmış, ancak sonuç alınamamış. FBI devreye girmiş ve şifreli metnin çözülmesi için halktan destek istenmiş. Halktan uzmanlar farklı teorilerle olaya yaklaşmış; kimi ölen kişinin bir çete elemanı olduğu ve kâğıtta bu bilgilerin yer alabileceği tahmininde bulunurken, kimi de ölenin şizofren olabileceği iddiasını ortaya atmış. Neticede 17 yıldır çözülemeyen bir metin gizemini 2016 yılına taşımış, gazete ise “2016 yılında bu metnin şifresi çözülebilecek mi?” diye okurlarına sormuş.
Benim bu habere dikkat çekmemin sebebi okurlarımızın metnin şifresini çözüp çözemeyeceğini araştırmak değil, ama bir saniye! Neden olmasın; pancar motorundan ‘’pat pat’’ yapıp traktör yerine kullanan, demir karyolaya elektrik verip ısıtıcı yapan, gaz kaçağını çakmakla kontrol eden, yangın merdivenini tahtadan yapan bir toplum elbet bu yazıyı çözecek bir formül de bulabilir. Ancak şimdilik sizden bu konuda çaba göstermenizi istemiyorum, bırakalım biraz daha uğraşsınlar.
Haberi okuyunca aklıma şu soru geldi; neden Türkiye’de şifreli ölümler, filozof seri katiller, mesajlı katliamlar, sırrı 76 yıl sonra çözülen cinâyetler olmuyor? Neden benim ülkemdeki katiller maktule bir simge bırakıp olay yerinden ayrılmıyor ve polis de bu simgeden diğer cinâyeti tahmin etmiyor? Ya da bir çete liderinin villasına yapılan baskında mutfak masasının altında neden özel bir işkence odası bulunmuyor veya güzel ve başarılı genç bir kadın neden sevgililerini Sri Lanka’da yaptırdığı özel suç aleti ile öldürmüyor? Bizim suçlularımız yaratıcı değil mi?
Hukuk Fakültesi’nde, “Rahat geçersin abi, hoca test yapıyor” dedikleri için seçmeli ders olarak Kriminoloji’yi almıştım, iyi ki de almışım, bakın şimdi işe yaradı. Suç Bilimi olarak tanımlayacağımız bu alanda bilim insanları suç ortaya çıkmadan onu önlemek için çalışmalar yapıyor. Yaklaşık iki yüz yıllık bir mazîsi olan bu disiplin oldukça absürt yollardan geçerek günümüze gelmiş. Örneğin, cezaevindeki suçluların vücut ölçülerini tespit ederek suçlulara uygun genel bir vücut formu var mı onu bulmaya çalışmışlar; iklimi, coğrafyayı araştırıp suçlu çıkartma potansiyellerine göre bölgeleri araştırmışlar. Şu an bu işlerle uğraşanlar tabiî ki daha rasyonel yöntemlere başvuruyor, gerçi yukarıda sorduğum soruları cevaplayan bir kriminolog var mı bilmiyorum, ama ben bu soruları şöyle cevaplıyorum:
[vc_cta h2=”Yazının devamı Ayarsız dergisinde” style=”3d” add_button=”right” btn_title=”Abonelik Formu” btn_style=”3d” btn_shape=”square” btn_color=”danger” btn_link=”url:http%3A%2F%2Fayarsiz.net%2Fabonelik-formu%2F|||”]Ayarsız dergisini kitapçılardan edinebilir veya Abonelik formunu doldurarak adresinize getirtebilirsiniz.[/vc_cta]